Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (2024)

Ook op vakantie is een goede nachtrust heel belangrijk. Op omgevingsgeluiden of een snurkende metgezel heb je meestal geen invloed, maar comfortabel kunnen liggen heb je wél in eigen hand. Als je een camper of caravan aanschaft, kun je kiezen uit verschillende soorten bedden.

Frans bed

Een Frans bed is een smal tweepersoonsbed dat vaak in de lengterichting aan één kant tegen een wand van de camper of caravan is geplaatst. Een Frans bed heeft een afgeronde hoek om meer leefruimte te creëren. Je ziet het type bed dan ook vaak in wat compactere campers en caravans.

Wat zijn de voordelen van een Frans bed?

De afgeronde hoek – in een enkel geval zelfs hoeken – zorgt voor extra leefruimte en bewegingsvrijheid. Vaak is naast het bed een badkamer of kast geplaatst.

Wat zijn de nadelen van een Frans bed?

Een Frans bed is vaak niet geschikt voor lange en brede mensen. Het is smal, reken op 1,40 meter of minder, en vaak korter dan 2 meter. Bovendien staat het met één kant tegen de wand, wat betekent dat degene die aan de muurkant slaapt bij een nachtelijk toiletbezoek over de ander heen moet klauteren.

Queensbed

Zoals de naam al doet vermoeden is klauteren er niet bij als je een queensbed in je camper of caravan hebt. Een queensbed is een vrijstaand tweepersoonsbed, waar je vanaf twee zijkanten – en de achterkant – in kunt stappen. Dit type bed neemt relatief veel ruimte in beslag, waardoor je het vooral terugziet in de wat grotere en luxere campers en caravans.

Wat zijn de voordelen van een queensbed?

Een queensbed heeft een gemakkelijke toegang. Ook als je minder goed ter been bent kun je relatief makkelijk in- en uitstappen. Bovendien is dit type tweepersoonsbed ook geschikt voor wat langere personen. Vaak zie je rond een queensbed veel opbergmogelijkheden als kasten en planken, en ook onder het bed kun je veel bagage kwijt.

Wat zijn de nadelen van een queensbed?

Een queensbed neemt vrij veel ruimte in beslag. De ruimte die overblijft aan de zijkanten van het bed zijn soms smal. Bovendien is de bagageruimte onder het bed niet van buitenaf toegankelijk middels een serviceluik.

Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (3)
Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (4)

Dwarsbed

Een dwarsbed, ook wel overdwarsbed genoemd, is over de gehele breedte van de camper of caravan geplaatst. Eén zijkant grenst aan de achterwand en het hoofd- en voeteinde zitten tegen de zijkanten. Dit type tweepersoonsbed neemt relatief weinig ruimte in. Je ziet een dwarsbed dan ook voornamelijk in buscampers of compacte caravans.

Wat zijn de voordelen van een dwarsbed?

Een (over)dwarsbed neemt minder ruimte in beslag dan een Frans bed of queensbed. Doordat het bed over de gehele breedte is geplaatst, is het ook geschikt voor langere mensen. Onder het bed is vaak veel bagageruimte.

Wat zijn de nadelen van een dwarsbed?

Een dwarsbed is lang, maar niet al te breed. Het matras is vaak maar 1,40 meter of zelfs smaller. Net als bij een Frans bed moet ook hier degene die tegen de wand ligt over de ander heen klimmen om in en uit bed te stappen.

Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (5)
Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (6)

Nog meer bedden in campers en caravans

Misschien denk je dat je alleen de keuze hebt uit een Frans, queens- of dwarsbed, maar er zijn meer soorten bedden in campers en caravans. Enkele bedden bijvoorbeeld. Deze behoeven weinig uitleg. Deze zijn links en rechts tegen de wand geplaatst, vaak met een nachtkastje ertussen. Door een uittrekbare/oprolbare lattenbodem kun je vaak toch nog een groot ligoppervlak creëren.

Kampeer je met een gezin? Dan bieden stapelbedden uitkomst. Dit zijn twee en soms zelfs drie bedden boven elkaar. Soms kun je het onderste bed opklappen, zodat je meer bagageruimte hebt.

Een hefbed is een een- of tweepersoonsbed dat boven de zithoek hangt, als een soort tweede plafond. Je kunt het elektrisch of handmatig laten zakken. Een hefbed zien we al geruime tijd in campers, maar ook tegenwoordig zijn er ook caravans die er een hebben, waaronder de Dethleffs c’go up.

Alkoofcampers hebben een alkoofbed boven de cabine. Hier kunnen vaak twee mensen slapen. Als een alkoofcamper ook nog twee bedden achterin heeft én een bedombouw voor de dinette, kan je er zo maar eens met z’n zessen in slapen. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe Dethleffs XL Family A 7872-2.

Camper met queensbed

Bedden in campers en caravans samengevat

We zetten de verschillende soorten bedden in campers en caravans nog even voor je op een rijtje.

Wat is een Frans bed?

Een Frans bed is een smal tweepersoonsbed met afgeronde hoek dat vaak in de lengterichting aan één kant tegen een wand van de camper of caravan is geplaatst.

Wat is een queensbed?

Een queensbed is een vrijstaand tweepersoonsbed, waar je vanaf twee zijkanten en de achterkant in kunt stappen.

Wat is een dwarsbed?

Een dwarsbed, ook wel overdwarsbed genoemd, is over de gehele breedte van de camper of caravan geplaatst.

Wat is een hefbed?

Een hefbed is een een- of tweepersoonsbed dat boven de zithoek hangt, als een soort tweede plafond. Je kunt het elektrisch of handmatig laten zakken.

Caravan met Frans bed
Bedden in campers en caravans: slapen in een Frans bed, een queensbed of een dwarsbed? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5843

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.